Rittenregistratie bijhouden
Als je een auto van de zaak neemt dan kan je te maken krijgen met bijtelling, als je hem ook voor privé gaat gebruiken. Ben je van plan om minder dan 500 kilometer privé met de auto te gaan rijden? Dan geldt de bijtelling niet maar moet je wel rittenregistratie bijhouden. Met de rittenregistratie bewijs je aan de Belastingdienst dat je minder dan die 500 kilometer privé hebt gereden. Om boetes te voorkomen is het belangrijk dat de rittenregistratie sluitend is. In dit artikel lees je meer over de rittenregistratie in z’n algemeen.
Eisen rittenregistratie
De Belastingdienst kan op elk gewenst moment je rittenregistratie opvragen dus het is belangrijk dit goed bij te houden en dat het naar waarheid wordt bijgehouden. Er zijn een aantal eisen die verplicht zijn voor de rittenregistratie. Elke registratie moet bestaan uit: merk, type en kenteken van de auto, periode waarin de auto beschikbaar was, de reden van de rit (privé of zakelijk), begin- en eindstand van de kilometerstand, vertrek- en aankomstadres, bij retour rit moet dit twee keer in de administratie staan en de route moet aangegeven worden als dit niet de normale route is. Geldige redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld files of omleidingen. Wanneer een rit gecombineerd is, dus privé en zakelijk dan moeten ook de privé omrijkilometers worden vermeld.
Verschillende manieren van rittenregistratie
Er zijn verschillende manieren op de rittenregistratie bij te houden. Als je vaak dezelfde rit maakt omdat je bijvoorbeeld alleen van huis naar kantoor moet en terug, dan kan je dit prima bijhouden in Excel. Ga je vaker op pad om bijvoorbeeld klanten te bezoeken dan zijn er andere betere mogelijkheden. Zo zijn er apps, GPS-systemen en de zogeheten black box. Deze verschillende mogelijkheden komen eigenlijk allemaal op hetzelfde neer, online de ritten bijhouden. Je hoeft vaak alleen aan te geven om wat voor rit het gaat en wanneer je vertrekt en aankomt.