De laser: een knap stukje technisch vernuft waar we heel wat aan te danken hebben.
We staan er bijna niet bij stil, maar de laser speelt een belangrijkere rol in ons leven dan we denken. Dan hebben we het eigenlijk niet de laser zoals we die kennen bij het lasergamen of de cd speler voor het draaien van muziek. Ook dit is erg knap en vernuftig uiteraard, maar dit zijn over het algemeen nog vrij grove lasers. Nee het echte knappe werk komt zit hem in de medische operaties waar de laser voor gebruikt wordt. Het helpt ons af lichamelijke kwalen. Zonder de laser zou dit een lastige opgave zijn. Welk vernuft dit is vertellen we je nu.
De herkomst van de Laser
Het woord Laser staat voor Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, of vrij vertaald lichtversterking door gestimuleerde uitzending van straling. De omschrijving zegt eigenlijk precies wat het is, een geconcentreerde bundel licht door middel van een gestimuleerde emissie. Gestimuleerde emissie is een proces waarbij een geladen atoom die botst met een foton zelf ook een foton uitzendt met dezelfde golflengte. Een proces die bedacht is door Einstein.
Verschillende type lasers
Lasers komen in allerlei golflengtes. Zo bestaat er de Helium Neon Laser, zoals we deze kennen in de barcode scanners of de CD-spelers. Dit zijn ongevaarlijke lasers die vallen onder klasse 1 (de gevaarlijkste laser is klasse 4) verder is er nog de Argon laser bijvoorbeeld, deze kennen we van de laser lichtshows. Dan hebben we ook nog de lasers om mee te graveren, ook wel de carbon lasers. En tot slot hebben we nog de Excimer, Dye en Yag lasers. Dit zijn de type lasers met een hoge frequenties die gebruikt worden bij operaties.
De Dye laser wordt gebruikt voor het verwijderen van moedervlekken en de Yag laser voor oogoperaties. Dit soort lasers hebben dus een effect op het lichaam en/of weefsel. Maar er zijn nog meer ingrepen die met de laser gedaan kunnen worden.
De laser als oplossing van gezondheidsproblemen
Er zijn bijvoorbeeld schimmelnagels mee te behandelen, door de warmte van de laser worden dan de micro-organismen verwijderd. Ook een vergrote prostaat is met een laserbehandeling te verhelpen. Dit gebeurt weer met een andere type laser overigens de HoLEP laser. Ook het laseren van de ogen om het zicht te verbeteren of het verwijderen van moedervlekken kan met een laser gedaan worden. Dit soort ingrepen zijn over het algemeen uit te voeren zonder het maken van incisies. Bij een ooglaserbehandeling is er sinds kort bijvoorbeeld met de TransPRK behandeling. De hele fijne lasertechniek maakt het mogelijk om mensen met een dunne hoornvlies te helpen.
Laserbehandeling voor cosmetische ingrepen
Met de laser kunnen ook cosmetische behandelingen gedaan worden, zo kunnen er met een laser correcties aan de vagina worden gedaan, bikini lijnen en tatoeages worden verwijderd.
Haren op je bovenlip en op de benen behoort ook tot de mogelijkheden. Het is zelfs mogelijk om je bruine ogen weer blauw te laten via de lasertechniek genaamd Lumineyes
Slaan we door in het gebruik van de laser?
Zeker de laatstgenoemde Lumineyes methode wordt beschouwd als controversieel. Want met dergelijke methode ga je toch wel een beetje naar de maakbare mens.Het veranderen van de oogkleur is overigens alleen mogelijk bij bruine ogen.Er is nog niet veel getest met de omkleuren, dus ons advies is wel om met een dergelijke ingreep nog even te wachten.
Vraag blijft wel of we niet te ver gaan, of zijn we gewoon verzot op de mogelijkheden die de laser ons te bieden heeft? Wie weet wat ons allemaal nog te wachten staat. Maar de mogelijkheden kunnen in de toekomst nog behoorlijke ethische vraagstukken opwerpen.
Buiten kijf staat dat de vinding weer een mooi staaltje is van menselijke vindingrijkheid.