Hiervoor heb je een advocaat nodig
Het is één van de bekendste beroepen ter wereld: advocaat. Toch wordt het niet vaak genoemd door kinderen wanneer hen wordt gevraagd ‘wat wil je later worden?’. Ook wordt er niet gevraagd wat je nou eigenlijk écht doet als advocaat. Spoiler: niet alle advocaten werken als verdediger van ‘criminelen’.
Je hebt voor alle soorten problemen wel een andere soort advocaat, en dus ook een andere opleiding. Zo heb je een advocaat bouwrecht die zich vooral bezighoudt met juridische zaken bij bouwprojecten, regels waar je anders misschien niet aan gedacht had.
Opleidingen als rechtsgeleerdheid kan je vinden op verschillende niveaus, op veel plekken in Nederland en ook als training of cursus. Advocaten vervullen een belangrijk aspect in onze maatschappij, zelfs voor de kleinste dingen waar je misschien nooit zo bij stil stond.
Advocaten voor de maatschappij
Zoals hierboven vernoemd heb je dus ontzettend veel soorten advocaten, allemaal op verschillende niveaus in onze samenleving voor verschillende doeleinden. Waar de ene advocaat dus juist wél iemand in de rechtbank verdedigt, is de andere advocaat werkzaam voor de overheid op gebied van belastingen. Ze zijn overal voor inzetbaar, zelfs om advies te geven of simpelweg een document samen te stellen waarop jij alleen maar je handtekening hoeft te zetten!
Ook heb je dus opleidingen, cursussen en trainingen tot advocaat of tot een bepaalde specialisatie binnen de rechtsgeleerdheid. Het fijne aan zo’n tijdloos beroep is dat je altijd advocaten nodig hebt, en dat er dus genoeg instellingen zijn waar je deze opleidingen kan volgen.
Wat kan een advocaat voor jou doen?
Een advocaat arbeidsrecht is gespecialiseerd in wetgeving op het gebied van arbeid. Dit is vooral interessant voor ondernemers of mensen die voor zichzelf willen beginnen.
Advocaten vertellen jou wat je wel een niet kan doen, simpelweg gezegd. Als we ons hierin verdiepen wordt het een stuk moeilijker; de maatschappij bestaat natuurlijk uit allerlei regels om de orde te houden, en advocaten weten hier veel van af. Daarom is het dus handig om een advocaat in te zetten als je net je eigen bedrijf hebt gestart of als je als zzp’er aan de slag wil. Zij kunnen jou dan vertellen hoe je precies te werk kan gaan zonder een brief met een stempel van de overheid op je deurmat te hebben liggen.
Dé advocaat voor welke actie jij onderneemt
Of je nou dus een mooi stuk grond hebt gekocht of dat je met een echtscheiding in je maag zit, een advocaat komt altijd van pas. Ieder mens heeft een advocaat minstens één keer in zijn of haar leven nodig. Zelfs al heb je nu nog geen advocaat, dan zijn deze makkelijk op te sporen. Er zijn veel advocatenbureaus die je graag verder willen helpen. Specialisatie bureaus en zzp’ers in de omgeving van rechtsgeleerdheid hebben veel opties waar je uit kan kiezen als je hulp nodig hebt met belangrijke situaties in je leven.
Een mooi voorbeeld van een (soort van) advocaat is de rijdende rechter. Nu is dit niet helemaal terecht: de rijdende rechter mag onafhankelijke afspraken maken en een advocaat is nog steeds onderworpen aan de uitspraak van een rechter. Toch is de rijdende rechter er voor de ‘kleinste’ ongevallen zoals burenruzie. Een advocaat komt altijd van pas, of het nou een persoonlijk akkefietje is of een groter geheel als een gemeenteraadsbeslissing!