Boetes bij een onjuiste of onvolledige rittenregistratie
Rittenregistratie is een belangrijk iets voor iedere ondernemer die een zakelijke auto gebruikt. Wanneer je onder de 500 privékilometers per jaar maakt, voorkom je bovendien bijtelling. Om deze bijtelling te voorkomen, ben je echter wel verplicht om een rittenregistratie bij te houden. Het is belangrijk om een sluitende rittenregistratie voor te kunnen leggen, want anders deelt de Belastingdienst flinke boetes aan je uit. Wat is de hoogte van deze boetes en waarvoor kun je allemaal een boete krijgen? Je leest het hieronder!
De boetes
In het Besluit Bestuurlijke Boeten Belastingdienst kun je lezen dat de Belastingdienst twee soorten boetes uitdeelt. Allereerst is dit de verzuimboete: dit is een standaardboete van 10% van het wettelijk maximum van €5.278,- dat wordt opgelegd bij verzuim. Wanneer de bijtelling niet aangegeven wordt, kan dit zelfs oplopen tot wel 100%. Dit is bovenop de naheffing van de bijtelling.
Wanneer de Belastingdienst aan kan tonen dat er met opzet onvolledige- of foute gegevens zijn aangeven, vervalt de verzuimboete. Echter wordt er wel een vergrijpboete opgelegd. Deze kan oplopen tot 80% van het naheffingsbedrag. Wanneer er een onjuiste of onvolledige rittenregistratie is, kan dit zelfs oplopen tot wel 100% van het naheffingsbedrag. Per afzonderlijk geval wordt door de Belastinginspecteur bepaald of er sprake is van verzuim of van een vergrijp, alsmede de hoogte van de boete die wordt opgelegd.
Dus hoe maak ik een sluitende rittenregistratie?
Om een sluitende rittenregistratie te maken, moet de volgende data per rit worden opgenomen:
- Nummer rit;
- Datum;
- Beginstand kilometerteller;
- Beginadres;
- Eindadres;
- Gereden route (indien wordt afgeweken van de gebruikelijke route);
- Aard van de rit (privé/zakelijk)
Global TrackMarks biedt diverse apparatuur en andere oplossingen om de rittenregistratie van jouw bedrijf automatisch bij te houden. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Bekijk onze website!