Nederlanders blijken het vaakst een bezoek te brengen aan de tandarts of kindertandarts van heel Europa. In 2017 was dit 2,8 keer en dat was bijna twee keer zoveel als Duitsland en Frankrijk die een gedeelde 2e en 3e plaats hebben met 1,5 keer. We raken er steeds meer van bewust dat het hebben van een schoon gebit belangrijk is voor onze gezondheid. Ondertussen zijn er vorig jaar onderzoeken van start gegaan waarbij uitgezocht wordt of mondbacteriën één van de oorzaken kan zijn op het verkrijgen van alzheimer. Hoe dan ook is het belangrijk om regelmatig te poetsen, flossen en een bezoek te brengen naar de tandarts of kindertandarts.
Ontdekking van tandplak in de 17e eeuw
Drie eeuwen geleden onderzocht een man uit Delft genaamd Antoni van Leeuwenhoek als eerste zijn tandplan. Hij vond het maar een aparte witte smurrie. Toen hij het onder een microscoop onderzocht kwam hij er tot zijn eigen verbazing achter dat zijn eigen witte smurrie krioelde met kleine ‘beestjes’. Hij heeft nog niet eerder zulke kleine beestjes gezien. Sommige van hen zwommen als een snoek in het water. Er werd direct uitspraken gedaan dat deze beestjes via de tanden in het menselijk lichaam terecht kwamen waardoor er allemaal ziektes ontstonden en vanuit binnen op werden gegeten. Vlak na de ontdekking van de gevolgen van tandplak werd beweerd dat roken het effect tegen ging. Hierdoor begonnen mensen massaal met roken. Het tegendeel werd pas in de 19e eeuw bewezen.
Toekomstige tandplak onderzoeken
Tot op heden zijn er iets meer dan 1000 bacteriën in de mond vastgesteld. Door middel van kweken en DNA onderzoeken wordt er door experts verwacht dat er nog meer mond micro-organisme worden ontdekt. Ondanks dat niet alle micro-organisme slecht zijn voor ons gebit of onze gezondheid, is het belangrijk om de balans te behouden.